IACM-Berichten juni 2009

 

 

(Vertaling JosNijsten voor IACM - ęopyleft)

 

Inschrijvingen voor de IACM Conferentie in oktober

 

Schrijf tijdig in voor de 5de IACM Conferentie voor Cannabino´den in de Geneeskunde op 2-3 oktober in Keulen en reserveer voor uw overnachtingen.

 

De conferentie van dit jaar richt zich voornamelijk op de controversiŰle onderwerpen en onopgeloste problemen in het cannabino´denonderzoek, zoals cannabis en psychiatrische stoornissen, cannabino´den en kanker, cannabino´de-achtige stoffen, onderzoekswegen naar de therapeutische manipulatie van het endocannabino´densysteem, enz.

 

Naast een aantal klassieke lezingen door by Vincent Maida, Donald Abrams (1), Rudolf Brenneisen (2), Mark Ware (3), Emmanuel Onaivi (4), Ethan Russo (5) en anderen, zijn er een aantal overzichtspresentaties die deels gepaard gaan met discussies.

 

Enkele hoofdpunten zijn:

- Robson P. Metabolische afwijkingen, abnormale stressreacties en chronische ontstekingen bij schizofrenie - potentiŰle doelwitten voor medicijnen op basis van cannabino´den?

- Mechoulam R. (6) Het cannabino´densysteem als algemeen beschermend geheel.

 

- Guzman M. (7) Overzicht van recente vooruitgang voor cannabino´den bij hersentumoren.

- Katona I. De instorting van de synaptische circuitonderbreker: de signalisatie van het endocannabino´densysteem en zijn stoornis bij epilepsie.

- Grotenhermen F. (8) Met cannabis geassocieerde artritis: hoe ver staat het onderzoek?

- Zimmer A. Over β-caryofylleen, een CB2 receptor agonist.

 

- Pertwee R. (9) Enkele potentiŰle strategieŰn voor de be´nvloeding van cannabino´dereceptoren in het ziektebeloop.

 

Het wetenschappelijk comitÚ van de conferentie verwelkomt voorstellen voor discussie over controversiŰle onderwerpen in het cannabisonderzoek. De deadline voor suggesties is 15 juni.

 

Het programma zal beschikbaar zijn begin juli op de website: http://www.iacm2009.org

 

 

KroatiŰ: Hooggerechtshof laat het medisch gebruik toe van cannabis voor posttraumatische stressstoornissen bij oorlogsveteranen

 

Kroatische oorlogsveteranen mogen overeenkomstig een uitspraak van het Hooggerechtshof van de Balkanstaat, cannabis gebruiken bij post traumatische stressstoornissen. Het Hof reageerde daarmee op het beroep ingesteld door een veteraan die cannabis kweekte in zijn tuin voor eigen gebruik en daarvoor door een lagere rechtbank tot een jaar gevangenis werd veroordeeld. De man is nu vrij.

 

Hij gebruikte cannabis als een goed werkend middel tegen post traumatische stressstoornissen waaraan veel voormalige soldaten uit de Balkanoorlog (1991-1995) lijden, zo stond in het vonnis.

 

Deskundigen schatten dat ongeveer 18.000 Kroatische veteranen aan stoornissen lijden zoals depressie, persoonlijkheidsveranderingen en neigingen tot zelfmutilatie. Bijna 1700 veteranen pleegden zelfmoord sinds het einde van de oorlog.

 

Meer op: á

http://www.badische-zeitung.de/nachrichten/panorama/kriegsveteranen-in-kroatien-duerfen-kiffen--15785173.html

 

(Bron: Duits Persagentschap van 4 juni 2009)

 

Nationale verenigingen voor onderzoek van het endocannabino´densysteem en het medisch gebruik van cannabino´den in Canada en de VS

 

Volgens een persbericht van het Canadese Consortium voor Cannabino´denonderzoek (CCIC) van 3 juni is de organisatie geŰvolueerd naar een federaal geregistreerde Canadese non-profit organisatie die tot doel heeft onderzoek te doen naar en informatie te verstrekken over cannabino´den.

De CCIC nodigt u uit om de nieuwe website van de organisatie te bezoeken en kosteloos lidmaatschap te vragen.

 

Onlangs werd de Amerikaanse Academie voor Cannabino´dengeneeskunde (AACM) opgericht, een organisatie die volgens een persmededeling een professionele medische organisatie is "die als doel heeft de klinische en wetenschappelijke werking te begrijpen van het endocannabino´densysteem en de therapeutische toepassing van cannabis en cannabino´den."

 

Websites: http://www.ccic.net - http://aacmsite.org

 

(Bronnen: Persmededelingen van de CCIC en de AACM)

 

Illinois

 

De senaat van de Amerikaanse staat Illinois stemde voor een maatregel om aan zieke mensen toe te laten cannabis te gebruiken om verlichting te bekomen voor ziekten als kanker, aids en multiple sclerose. Het wetsvoorstel gaat nu naar het Huis van afgevaardigden van Illinois waar een comitÚ reeds een medische cannabismaatregel goedkeurde.

 

(Bron: Associated Press van 28 mei 2009)

 

 

Bewegingsoefening

 

Volgens dierenonderzoek verhoogden vrijwillige oefeningen bij dieren die vrij toegang hadden tot een looprad, de concentratie CB1 receptoren en weefseldeeltjes van de endocannabino´de anandamide in de hippocampus van de hersenen. Oefeningen verhoogden ook de vorming van nieuwe zenuwcellen in de hippocampus.

 

De wetenschappers besloten dat hun onderzoek erop wijst dat "het endocannabino´densysteem in de hippocampus gevoelig is voor wijzigingen in de leefomgeving en suggereert dat het een bemiddelaar is voor ervaringsge´nduceerde plasticiteit", dus van aanpassingsprocessen in deze regio van de hersenen.

 

(Bron: Hill MN, et al. Hippocampus 2009 Jun 1.)

 

Nicotineverslaving

 

Volgens onderzoeksresultaten van het Centrum voor verslaving en geestelijke gezondheid in Toronto, Canada, kan het afremmen van de eiwitten die de endocannabino´de anandamide afbouwen (FAAH) even werkzaam zijn als een blokkering van de CB1 receptoren om hervallen te verhinderen in de nicotineverslaving bij ratten. Wetenschappers concludeerden dat "vermits FAAH-afremming antidepressieve en angstonderdrukkende eigenschappen vertoont bij knaagdieren, zulke be´nvloeding van FAAH een nieuwe strategie kan vormen om een terugval naar tabakroken te verhinderen die beter verdragen wordt dan rimonabant."

 

(Bron: Forget B, et al. Psychopharmacology (Berl) 2009 May 30. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

 

Hersenontsteking

 

Spaanse onderzoekers stelden bij celexperimenten vast dat de activering van de CB2 receptoren de productie verhindert van de ontstekingsbevorderende stof tumornecrose factor alpha (TNF) door microgliacellen en de uitzaaiing van die immuuncellen in het zenuwstelsel.

 

(Bron: Romero-Sandoval EA, et al. Mol Pain 2009;5(1):25.)

 

Gliobastoma

 

Onderzoekers aan de universiteit van Heidelberg, Duitsland, stelde vast dat in vergelijking met gezonde cellen, het aantal CB2 receptoren toegenomen was in de endotheelcellen van de bloedvaten in de hersentumor gliobastoma multiform.

 

Zij concludeerden dat "selectieve CB2 agonisten belangrijke doelwitten kunnen gaan vormen voor de vermindering van de signalering van de vasculaire endothele groeifactoren (VEGF) en daarmee voor de vorming van nieuwe bloedvaten evenals voor de groei van gliobastoma."

 

(Bron: Schley M, et al. Brain Res Bull 2009;79(5):333-7.)

 

Hoge bloeddruk

 

Volgens onderzoek in ratten met normale en spontane hoge bloeddruk was de functie van het endocannabino´densysteem in een bepaald hersengebied (nucleus tractus solitarius) verzwakt bij dieren met een verhoogde bloeddruk. De wetenschappers merkten op dat dit zou kunnen bijdragen tot een verminderde afremming van de opwekkende werking van een sympathicomimeticum en een verhoogde sympathicomime die karakteristiek is voor spontaan hoge bloeddruk bij ratten.

 

(Bron: Brozoski DT, et al. Auton Neurosci 2009 May 21. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

 

Rhode Island legaliseert de verkoop van cannabis voor medisch gebruik

 

Rhode Island is de derde Amerikaanse staat die de verkoop van cannabis toelaat aan chronisch zieken die een vergunning hebben voor medisch gebruik van de drug. De wetgevers stemden op 16 juni het veto van gouverneur Donald L. Carcieri (foto) weg. De nieuwe wet laat in de staat tot drie non-profit verkooppunten toe waar cannabis verkocht wordt aan patiŰnten die bij het ministerie van gezondheid zijn geregistreerd.

 

De drug blijft overeenkomstig de federale wetgeving illegaal maar de Obama-regering heeft laten horen dat de verkooppunten die onder de staatswetten vallen, geen doelwit vormen. Rhode Island begon in 2006 met toelating te geven aan chronisch zieken om cannabis te mogen bezitten maar de legale aankoop van de drug bleef uit. CaliforniŰ en New Mexico zijn de andere twee staten die de verkoop van cannabis voor medische doeleinden toelaten. Carcieri gebruikte zijn vetorecht om het wetsvoorstel te blokkeren dat met een identieke tekst door zowel het Huis van afgevaardigden en de Senaat was aanvaard. Carcieri argumenteerde dat het legaliseren van de verkoop van medische cannabis het gebruik voor niet medische redenen zal verhogen en kinderen schaden.

 

Meer op: R.I. legalizes sale of medicinal pot en

http://hosted.ap.org/dynamic/stories/U/US_MEDICAL_MARIJUANA_RHODE_ISLAND?SITE=FLTAM&SECTION=HOME&TEMPLATE=news_generic.htm

 

(Bronnen: Associated Press van 16 juni 2009, UPI van 17 juni 2009)

 

Steun voor legalisering in de VS

 

Een vooraanstaand onderzoeker naar de werking van cannabis roken op de longen, spreekt zich in een interview uit tegen criminalisering van cannabisgebruikers. "In het begin, toen we er in ons onderzoek van uit gingen dat er een negatieve invloed moest zijn op de gezondheidstoestand van de longen, was ik tegen legalisering omdat ik dacht dat het zou leiden tot meer gebruik en dus ook tot een verhoging van de effecten op de gezondheid," zei Dr. Donald Tashkin, professor aan de universiteit van CaliforniŰ in Los Angeles. "Maar nu ben ik voor legalisering. Ik wil niemand aanmoedigen om eender welke substantie te roken. Maar ik denk niet dat het als een illegale stof moet gestigmatiseerd worden. Tabak roken veroorzaakt veel meer schade en in termen van intoxicatie veroorzaakt alcohol veel meer schade."

 

Het interview met Dr. Tashkin is te bekijken op YouTube - zie links onderaan de pagina.

 

(Bron: Taiwan News van 24 mei 2009)

 

Veroudering

 

Fundamenteel onderzoek wees uit dat cannabino´den de werking afzwakken van de veroudering bij ontsteking en nieuwe vorming van zenuwen. Bijvoorbeeld, activering van cannabino´dereceptoren veroorzaakte de vorming van nieuwe zenuwcellen in de hippocampus (bepaald gebied in de hersenen) bij oude ratten.

 

(Bron: Marchalant Y, et al. Neurobiol Dis 2009 Feb 5. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

 

Ziekte van Alzheimer

 

In celexperimenten werd aangetoond dat de activering van de CB2 receptor in gliacellen het induceren mogelijk maakt van de verwijdering van bŔta amylo´d uit menselijk weefsel. CB2 receptoren komen in normale omstandigheden naast niet voor in de hersenen maar hun aantal verhoogt in gliacellen bij chronische ontsteking zoals bij de ziekte van Alzheimer. BŔta amylo´d is de belangrijkste component van amylo´d plaques in de ziekte van Alzheimer. De verwijdering ervan wordt momenteel beschouwd als een van de meest beloftevolle experimentele benaderingen in de behandeling van deze ziekte.

 

(Bron: Tolˇn RM, et al. Brain Res 2009 Jun 5. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

 

Zwaarlijvigheid

 

Volgens dierenonderzoek aan het Franse instituut INSERM verhoogde de activering van de CB2 receptor ontstekingen die geassocieerd werden met zwaarlijvigheid en verhoogde insulineresistentie. De auteurs concludeerden dat "CB2 receptor antagonisten een nieuwe therapeutische weg openen voor het beheersen van metabolische stoornissen die met zwaarlijvigheid geassocieerd worden."

 

(Bron: Deveaux V, et al. PLoS ONE 2009;4(6):e5844.)

 

Kankerpijn

 

In een diermodel van beenderkanker werd de pijn verminderd door activering van CB1 receptoren in het ruggenmerg door middel van cannabino´den.

 

(Bron: Furuse S, et al. Anesthesiology 2009 Jun 8. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

 

Rhabdomyosarcoom

 

Volgens onderzoek aan de Complutense universiteit van Madrid, Spanje, verminderden zowel de synthetische cannabino´de HU210 als de natuurlijke cannabino´de dronabinol (THC) de levensvatbaarheid van rhabdomyosarcoomcellen. Rhabdomyosarcoom is een kanker die voortkomt uit beenderspiercellen.

 

(Bron: Oesch S, et al. Mol Cancer Ther 2009 Jun 9. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie]).

 

Diabete neuropathie

 

Zenuwcellen die bewaard werden in een oplossing met hoge suikerconcentraties vertoonden een verzwakte neurietvorming. Activering van de CB1 receptor van die zenuwcellen met een synthetische cannabino´de (HU210) verlengde de neuriet op een dosisafhankelijke wijze. De onderzoekers merkten op dat CB1 receptoren hun zenuwbeschermende functie behouden, zelfs in een omgeving met een hoge suikerconcentratie.

 

(Bron: Zhang F, et al. Neuropharmacology 2009 Jun 3. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

 

Nieuw boek

 

Lambert DM, ed. Cannabinoids in Nature and Medicine. Wiley-Vch. ISBN-10: 390639056X, ISBN-13: 978-3906390567.

 

 

Links bijkomende info

 

* IACM - http://www.cannabis-med.org

* Lezing door Dr. Mark Ware - Cannabis weeding: fact and fiction

* Lezing door Prof. Richard J. Bonnie - Medical Ethics and Cannabis Prohibition.

ááááááááááá Professor Bonnie is mede-auteur van "De geschiedenis van het marihuanaverbod"

* AACM - http://aacmsite.org/

* CCIC - http://www.ccic.net

* Meer over rimonabant

* Meer over caryofylleen - microglia - endotheelcellen

* Geografische info - www.myonlinemaps.com/

* Meer over gliacellen, de ziekte Alzheimer, rhabdomyosarcoom, diabete neuropathie


Interview met Dr. Tashkin - Marijuana Study Shows No Lung Cancer Links

1. http://www.youtube.com/watch?v=GJmQ16cGBHU

2. http://www.youtube.com/watch?v=_6pBw0bgmgA